zondag 13 januari 2008

Helemaal van de kaart

Ah, televisie! Met de afstandsbediening in de hand zocht ik onlangs naar vederlicht, gezapig mijn hersencellen knedend vertier, toen ik onverhoeds op S-televisie botste. S-televisie is een zender die de tenenkrommende begindagen van de commerciële televisie in herinnering roept: amateuristische presentatrices met zware lispel of een ander spraakgebrek, banden die haperen bij het afspelen, presentatoren die naar de camera kijken als een konijn naar een koplamp en televisiedecors die recht uit de afvalbakken van de Weba komen.

S-televisie is de schaamte en de knulligheid voorbij: de ene keer zijn er ranzige Hollywoodverhalen te bekijken over knokpartijen, slippertjes, woede-uitbarstingen, ... van wereldbekende sterren, de andere keer word je in een diepe coma geleuterd door een praatprogramma en nog een andere keer wordt er op zogeheten lichtvoetige manier bericht over het reilen en zeilen in BV-land.

Klap op de vuurpijl van S-televisie is een waarzeggersprogramma waarbij twee troela's elkaar met loodzware sérieux zitten aan te kijken, alsof ze de diepste metafysische geheimen van het heelal aan het ontrafelen zijn. Eén ervan is Anja Daems, de andere is een kaart- en horoscooplezeres, waarzegster, medium en helderziende in één. Ze is van alles tegelijk, zolang het maar van de alternatieve pot gerukte onzin is waarmee je om den brode naïeve sukkels kan bedotten. Het doorzien van de zwakheden van anderen en ze te gelde maken: daar zijn die alternatieve seuten uitzonderlijk getalenteerd in.

Edoch, Daems en haar helderziende gezelschap vonden het dringend tijd om grenzen te verleggen op het vlak van oplichterij. Hoe dan wel, vraagt u zich af? Wel, één van de kijkers vroeg zich af of hij zelfstandige wel zou worden en verzon niets beter dan daarvoor te rade te gaan bij een kaartlegster die hem live op televisie zou zeggen wat de kaarten daarover te zeggen hadden. Nu kan ik wel iets hebben qua hersenloos entertainment op televisie - hey, ik volg De Planckaerts -, maar dit is wraakroepend. Zeker omdat het niet de enige zender is waarmee je met dit soort gevaarlijke en hersenlamme onzin om de oren gemept wordt. Ik ben de laatste om pulp met de vinger te wijzen - au contraire, zie hierboven - maar laat het dan op zijn minst onschuldige en grappige pulp of desnoods goeie ouwe cringe TV zijn. Ik wens Daems, haar bijzit en alle aanverwante wichten (het zijn bijna zonder uitzondering wichten die een klap van de alternatieve molen gekregen hebben) daarom verschillende soorten kankers toe die hen tot het eind van hun dagen kwellen. En dat meen ik. Als u dat grof vindt: over hun welzijn hoeft u zich sowieso geen zorgen te maken. Met de nodige pendelarij, kaartlezerij en handopleggerij zijn ze zo weer van die kankers af.

Geen opmerkingen: